Fra arbeidsløshet i USA til suksess i Spania


AlteArte- et kulturelt møtested


Av: Inger-Kristin Wessel
I en trang sidegate og noen få trapper ned fra kirkeplassen i Altea ligger det populære og sjarmerende utestedet AlteArte. I trappene er bord og stoler plassert blant bugnende planter. Til tider kan være vanskelig å få seg en plass. AlteArte er ikke bare en bar, men også et kulturelt møtested hvor artister stiller ut sine arbeider. Her holdes det workshops, film-og bokaftener og malerkurs. Sara Wilson og David Fernandez satset alt da de dro fra arbeidsløshet i USA til Altea i Spania. Det fikk bære eller briste. Men det har båret seg til de grader! 

Av: Inger-Kristin Wessel


AlteArte holder til i et av de typiske spanske og hvitkalkede husene vi finner overalt i gamlebyen av Altea. Her har det vennlige vertskapet satt sitt eget preg på baren. De har også funnet sin nisje ved å kombinere bardrift med kultur, noe som også navnet AlteArte indikerer.

Mens David står for det visuelle , er det Sara som tar seg av aktivitetene. David har stått for alt interiør og oppussing.  Her er det sjakkbrett laget av resirkulerte materialer og annet morsomt å feste øynene på. Som for eksempel Davids sykkel som henger opp ned fra taket i første etasje.HJEMLIG SJARM
Sammen har paret skapt en hjemlig og hyggelig atmosfære. Fargevalget er bevisst og den litt bohemske stilen er gjennomført. 

David ha selv snekret møbler og malt. Han har laget oppheng til kunsten og tatt seg av lyssetting. 

Med sikker farge-og stilsans har de laget koselige sittegrupper og utstyrt stedet med diverse morsomme gjenstander både fra både USA og Spania.  

Når det er filmkvelder er det gjerne fullt hos AlteArte!

Altea er en kunstnerby og det bærer byen og gamlebyen især preg av.  Blant annet har to filmskapere fra selveste Hollowood base i Altea! 

-Under et opphold her  viste de filmen “Grand Piano” hos oss! Da ble baren stengt og hele lokalet tatt i bruk. Vi plasserte skjermer i de tre etasjene, forteller en smilende Sara.


ARBEIDSLEDIGE I USA
I USA var Sara journalist i en nasjonal næringslivsavis, mens David jobbet innen kokkeyrket. Men så mistet de jobbene sine og det bare med en ukes mellomrom!  I 2009 bestemte de seg derfor å for å forlate USA til fordel for Spania - et land i nedgangtider.

-Var det ikke dristig å dra med tanke på krisen her?
-Vi hadde jo  ingenting å tape!  I USA hadde ingen av oss arbeid. Vi  hadde mistet all trygghet!  David, som hadde bakgrunn fra catering, ville starte tapasrestaurant i New York. Jeg mente at det var for dyrt og dristig.  I Torrevieja drev Davids far dessuten restaurant. Så han fikk jobb der. Men så oppdaget jeg Altea på en tur hit. Og jeg forelsket meg i denne bydelen  i det øyeblikk jeg gikk nedover hovedgaten i gamlebyen! Og da AlteArte ble ledig for overtagelse, slo vi til! 

 INGEN ERFARING FRA BAR

-Min sterke intuisjon sa meg at dette var et riktig valg. Vi tok offisielt over i 2010. De gamle eierne var fantastiske! For vi hadde jo ikke peiling på å mikse en drink engang, smiler Sara og legger til at de forrige eierne gav  lynkurs i tillegg til at de stakk innom for å gi råd og vink. Slik fikk de en myk smart i tillegg til at de beholdt de gamle kundene.
Bak baren står David og mikser drinker som han ikke skulle gjort noe annet i hele sitt liv. Det er vanskelig å fatte at de tok over med null erfaring.  For verken Sara eller David er flittige bargjengere.


STOR OVERGANG
-Jeg er et typisk kafèmenneske og tar heller en kaffe ute enn en drink. 
Så dette var fremmed terreng!  Overgangen fra journalistikk til bardrift var stor. Det var en utfordring i seg selv. Ikke minst med hensyn til språket. Jeg kunne ikke spansk.
-Men David er spansk?
-Ja, han er spanskfødt. Men det var Paris som var hjembyen hans, og det var der vi møttes i 2000.  Så kom han over til USA, nærmere bestemt New York.  Vi snakket fransk og engelsk oss imellom. I dag har jeg selvsagt lært spansk, sier hun.


Sara sier at overgangen fra storbyen New York til lille Altea var stor.
-I USA er det et høyt tempo. Her går livet mye saktere.  Det tok tid å stresse seg ned! Livsstilen er helt annerledes. Men det er klart, i New York har man tilbud på alle hjørner.  På den annen side – her kjenner alle hverandre! Vi er jo naboer, alle  sammen!  Det er dessuten en spesiell energi her i denne artistbyen.

UTFYLLER HVERANDRE
Hun legger til at hun følger intuisjonene og hjertet, mens David ikke er redd for å ta en risiko. Av og til holder jeg tilbake.  Det var jo også en risiko å starte opp her, for vi måtte pusse opp alt.  Men vi så begge potensialet i lokalet. I dette tilfellet visste vi begge  at det var det var et riktige valg!
-Det er mange barer i dette området. Hva med konkurransen?
-Vi deler på kundene. Jeg opplever oss ikke som konkurrenter, for folk går på ulike steder her i gamlebyen. Vi utfyller hverandre.
AlteArte har åpent alle ukedager, men de åpner på kveldstid. Under intervjuet kommer gjester til og trappene fylles etterhvert opp. Paret har som vanlig nok å gjøre denne kvelden også.


Tlf: 966 881 828
web: www.altearte.com

Kommentarer