Vingründer Åge Folkestad fra Ålesund gjør braksuksess

Blå vin inntar Europa
Åge Folkestad er mann som lykkes med det han setter seg fore - enten det gjelder restaurantdrift, byvandringer eller vin! Den berømte blå vinen Azul Mediterraneo kom ut på det norske markedet i juli i år. Men flaskene ble ikke stående lenge i Vinmonopolets hyller før de ble revet vekk! Nå viser både Sverige, Danmark og England interesse for vinen. Med det har Åge Folkestad gjort Europasuksess i vinbransjen.

Av: Inger-Kristin WesselEKSPERIMENTET
Det bå eventyret må smakes, og en brun og blid Åge Folkestad dukker straks opp med en flaske hvor innholdet er like blått som Middelhavet foran oss. I bakgrunnen ligger  restauranten hans, Vital.Casa Vital Fra  den gamle bastionen i forgrunnen  åpner det seg et panorama med fri utsikt i 180 graders vinkel.  
-Denne vinen startet som et rent eksperiment, forteller Åge mens han skjenker i glasset foran meg.
-Et eksperiment?
-Ja, jeg hadde lyst til å lage en blå vin. Og jeg var veldig spent, det må jeg medgi! Det kunne også gått helt galt, men så gikk det altså over all forventning i stedet!  

TOMME HYLLER

I april ble det sendt 1500 flasker til vinmonopol rundt omkring i Norge. Disse skulle i hyllene 1. juli. Og bare i løpet av halvannen time var de revet vekk, smiler Åge fra øre til øre. Og han har grunn til å smile, for den neste forsendelsen bestående  av 7500 flasker ble også fort utsolgt! 
-At andre europeiske land har fått øynene opp for vinen min er bare fantastisk, medgir han. 

STARTET MED VINSMAKING
Da Åge startet Casa Vital på begynnelsen av 2000-tallet, inviterte han  ulike vinprodusenter til restauranten. Det var fra disse han kjøpte vinen sin.

-Jeg arrangerte  vinsmaking annenhver tirsdag. Etterhvert som ryktebørsen gikk, utvidet jeg tilbudet til også fredager. Antonio  Alacaraz fra Altea var først ute. Viner fra Enrique Mendoza i Alfaz del Pi og den kjente bodegaen Bocapoa fra Petrer har også  gjestet Casa Vital  i samme ærend.  Men så kom Åge på at han selv ville lage husets vin!  Åge er ikke den som nøler. Han er den som realiserer ideene. Som tenkt så gjort.

VINO CASA VITAL BLIR TIL
-Under et besøk hos Bodega Santa Margarita fortalte jeg eierne at jeg helst ville lage min egen husets vin og da  i forbindelse med restaurantens 10-årsjubileum.  Den ene av eierene, Lorenzo, mente at dette lot seg realisere.  Og slik gikk det til at Lorenzo og jeg sammen utviklet vinen, og Vino Casa Vital ble en realitet.Men det varte ikke lenge før en kunde mente at denne var god nok også utenfor huset. Igjen ble tanke til handling. I typisk Åge-stil tok han utfordringen.
-Jeg tenkte hvorfor ikke? Så jeg lanserte den først overfor den norske restaurantbransjen.  Og etterhvert fikk jeg den også inn på Vinmonopolets bestillingsliste! Dette skulle bli starten på Åges karriere som vingründer!
                                           
                                                      GULLVINNER
Påsken 2015 lanserer han så Millenium Casa Vital 2010 og Aga Casa Vital 2011. Millenium Casa Vital  ble til og med ble kåret som en internasjonal gullvinner! Alle etiketter og bordbrikker er illustrert av kunstneren Roald Tellnes. 

RØMTE FRA REGNET I BERGEN
-Dette er  forresten meg, peker Åge og viser til  motivet på bordbrikker og vinetiketter. Det viser en mann på spranget.
-Deg?
-Ja! Her rømmer jeg  fra det bergenske regnet.  Og slik havnet jeg her!
Fortell!
-Jeg var lærer på Steinerskolen i Bergen. Men jeg var så inderlig  lei av  det bergenske regnet. En dag løp jeg over Torgallmenningen i et ekstra ufyselig vær. Der og da spurte jeg meg selv: Hva nå Åge? Hva vil du?
Svaret var at jeg ønsket meg å bo i et land med bedre vær. Og helst i et spansktalende land. Dette fordi jeg  som ung hadde lært spansk på språkreise i Guatemala.
På en ferietur  til Altea sammen med min daværende kjærest kom jeg over dette huset!
Da jeg kjøpte det i år 2000 var det fullt av skrot. Jeg fikk hjelp av venner og familie til oppussingen. I dag fremstår Casa Vital som  et av de mest sjarmerende husene i gamlebyen og med en utsikt man bare kan drømme om. Og verten selv gjør alt for at gjestene skal trives. Men da han kjøpte huset, ante han lite hva som skulle dukke opp av skatter!

SKJULTE SKATTER FREM  I LYSET

For som den rene Askeladden fant Åge skatt på skatt etterhvert som renoveringen skred fremover.  Mye kunne endt på dynga dersom bestemorens  råd ikke hadde dukket opp i Åges hode underveis.
-Bestemor sa alltid at jeg ikke skulle kaste noe, men ta vare på ting. Med disse ordene i bakhodet havnet et  gammelt teppe i badekaret. Det var skittent og det luktet, kan du tro!
- Men etter rengjøring åpenbarte det seg et flott motiv av keiseren Mogul Akbar på jakt sammen med jaktselskapet sitt! Det stinkende teppet som jeg holdt på å kaste viste seg å være et ekte persisk teppe! Likeså fant vi  en trefigur av Quan Yin, gudinnen for hengivelse og barmhjertighet. I kjelleren, som i dag er bodega, dukket det opp en freske  av Maria og Jesusbarnet omkranset av de fire erkeenglene! Denne var murt inn i den tykke murveggen.  Det viste seg at den faktisk ble støpt i vegen under den spanske borgerkrigen i 1936! Anarkistene ville på denne tiden fjerne alle kristne symboler. Da huset ble solgt, ville den nye eieren ha inn en dør akkurat der.  Han så ikke verdien i kunstverket, og plasserte det i kjelleren, hvor jeg fant det. Nå er den plassert i hovedstuen til glede for alle gjestene! 
De flotte,  spanske trappene med motiv kom også til sin rett etter grundig  vask.
Åge startet med kun 5 bord og 11 stoler. På menyen sto fem tapasretter. Siden da har han ekspandert kraftig. I dag er tapas erstattet med restaurantmiddager og sitteplassene er utvidet til det mangedobbelte.


CASA VITAL
er i dag  en velkjent og svært godt besøkt  restaurant i gamlebyen i Altea. Både mannen og restauranten er blitt et begrep i byen. Den gamle eselstallen, hvor freskenen fra borgerkrigen ble funnet, er i dag bodega. Her er det også plass til gjester.

- Siden kjelleren ligger mellom to middelaldermurer, fant de forrige eierne ut at den var ideell til lagring av mat.  Her er det jo kjølig! 
Åge banker på de tykke veggene og forklarer:
-Disse veggene er en del av muren som omkranset Altea. De nye husene ble bygget på restene av den gamle middelalderbyen. Her er det halvannen meter tykke vegger, og det gir en jevn temperatur for vin, forklarer han. Over bodegaen ligger restauranten. Og på toppen ligger privaten, som Åge omtaler leiligheten sin som.

VIN OG FLAMENCO

Åge har pleid å dra på turnè over hele Norge for å lansere sine viner.  Da har han tatt med seg en trupp fra Spania bestående av dansere og musikere. Under disse aftenene  er det duket for vin, mat og  fyrrig flamenco! 
Åge går heller ikke av veien for  å danse flamenco når selskaper holdes på Casa Vital, enten når det feires 17.mai for nordmenn eller når noen feirer dag. Sunnmøringen byr på så mangt, ikke minst av seg selv! Slikt blir det suksess av!Casa vital , Calle Salamanca 11. Altea

Tlf 0034 965840936

www.casavital.com

www.vinocasavital.com
 


Kommentarer