Anerkjent smykkekunstner i AlteaJoyas de Duque i Altea


Av: Inger-Kristin Wessel


Et steinkast fra kirkeplassen i Altea ligger smykkegalleriet Joyas de Duque. Den stillferdige kunsteren Soraya Duque tar i mot i det vakkert restaurerte byhuset i gamlebyen. Herfra både lager og selger hun sine smykker. Soraya har mottatt en rekke diplomer og premier for sine arbeider. I glassmontere ligger de vakreste smykker i sølv, gull og edelstener. Her ligger også  smykket Enramada Amazones som tok førstepremien i en nasjonal smykkekonkurranse som ble holdt i Burgos. I en annen ligger et smykke hun mottok pengepremie for, denne gang fra Altea Kommune. Soraya var nylig i hjemlandet Ecuador for å lære kvinner å fremstille smykker fra palmefrø.  For å hjelpe disse kvinnene, selger hun nå de flotte smykkene fra galleriet.


Eget verksted


Det gamle huset over tre etasjer er delikat og pent pusset opp av ektemannen. På de lyse veggene henger plakater fra utstillinger og diplomer. I øverste etasje har Soraya verkstedet sitt.  Her ligger edelstener fra Andesfjellene på rekke og rad.
Det er åpnet opp mellom etasjene slik at hun kan følge med om det kommer kunder selv om  hun arbeider. I underetasjen er det inneredet en liten bar.


Bruker gamle tradisjoner
Bruk av sølv, gull og platinium har en lang tradisjon i Sør-Amerika. Faktisk kan den dateres seks tusen år tilbake! Den gang var mønstrene figurative og geometriske, forklarer hun.
Dette bruker Soraya selv som utgangspunkt. Stenene kommer fra Peru og Brasil.

Unike smykker
Til ære for fotografen tar Soraya frem et av smykkene med en stor opal i midten og henger det forsiktig rundt egen hals. Etterpå havner det rett inn i den låsbare monteren. For dette er ikke billige smykker- de koster noen tusen kroner. Men så er de da heller ikke masseprodusert, og det finnes heller ingen som er like.

Under intervjuet kommer et par damer inn. De roser smykkene, men noen handel blir det ikke denne gangen.

Soraya blir litt trist i det kundene går uten å ha kjøpt noe. Imidlertid har de rost og beundret, sagt de kanskje kommer tilbake.


Stor konkurranse

-Det er så mange som selger smykker her i byen- også i lokalene rundt meg. Ja, overalt her i gamlebyen selges det brukskunst. Og de er billige og ofte masseproduserte. Der er der jeg mener jeg har en nisje i denne kunstnerbyen.

-Kanskje det ikke er i Altea du har kjøpegruppen din?
-Nei, det er vel de typiske turistene som kommer hit. Men det er herfra mannen min er. Og vi  har skolebarn. Det er ikke bare å flytte til Madrid eller Barcelona for oss. Men der hadde jeg kanskje hatt en mer kjøpesterk kundekrets.

Til vanlig bor den lille familien i Benissa, men de har også innredet seg slik at de kan overnatte i galleriet når dagene er lange.

Tidligere journalist
Soraya reiste fra Ecuador til Spania for å bygge videre på journalistutdannelsen hun hadde fra hjemlandet.  I Valencia studerte hun foto og grafisk design. Hun har utarbeidet informasjonsbrosjyrer for flere  kommuner.  Det var også slik jeg aller første gang kom i kontakt med Soraya, Da var vi begge på oppdrag i Tarbena - jeg for en avis og hun for kommunen.
-Hvorfor sluttet du?
-Tidene ble dårligere.Jeg hadde også truffet mannen min, som er fra Altea. Og bestemte meg derfor for å åpne galleri og butikk her. En rekke kunstnere innen ulike sjangre har brukt lokalene til utstilling.

Mesterbrev som gullsmed
-Jeg har laget smykker siden jeg var liten hjemme i Ecuador. Som selvlært laget jeg smykker av bronse, keramikk og naturmaterialer.

 I 1990 begynte jeg imidlertid i lære hos en mester i hjemlandet mitt.  Her lærte jeg meg profesjonelle  teknikker.  Etter læretiden min dro jeg til Columbia for å skaffe til veie halvedelstener, Og jeg fikk kontakt med andre kunstnere som holdt utstillinger og solgte arbeidene sine. En tid solgte jeg smykker ved hoteller i Panama også.Og deltok på festivaler!
Jeg drar en gang i året til Ecuador for å kjøpe inn materialer. Slik får jeg også sett familien min.

Soraya er ikke den som utbroderer hva hun har gjort. Det må faktisk en CV til for å se alle mesterskapene hun har deltatt i fra 2006 og 2013, året  da hun åpnet sin egen virksomhet.
Den stille, vevre kvinnene er ikke den som fremhever egne bragder.

Nylig tok hun også inn arbeider fra kvinner i hjemlandet. Hun har selv bidratt med sine kunnskaper overfor disse.

Smykker fra Taguapalme

-Disse fargerike og morsomme smykkene er laget av frøene fra palmen Tagua, en palme som er vanlig i Sør-Amerika. I tillegg har kvinnene laget nøkkelhanker av disse frøene.

Fair trade-filosofi
Soraya viser frem det harde, naturfargaede frøet fra palmen. Dette kuttes, formes og farges før smykkefremstilling.


Ved å selge disse her i Altea, hjelper jeg kvinner i Ecuador, avslutter hun.
Kontaktinfo:


Soraya Duque Joyera- Diseñadora
966234748 – 644464025
Visita Joyas de Duque Galería- Joyería
C/ San José 12 – Casco Antiguo Altea (Alicante)


Kommentarer