Legg kunstferien til Costa Blanca


Av: Inger-Kristin Wessel


Den norske maleren Hans Petter Fjugstad fra Bærum har gjort seg bemerket i det spansk-norske miljøet på  Costa Blanca nord, enten det gjelder utstillinger eller kurs. Nå  planlegger han  kunstferier i Spania for norske turister! 


KUNSTFERIE PÅ CASA FA SOL

Gjestene vil innlosjeres på Casa Fa Sol i Alfaz del Pi, hvor de får anledning til å utfolde seg innen maling, skulptur og foto.

-Legger du opp til pakketurer?

-Du kan godt kalle det det! Jeg vil holde kurs for tilreisende  som kommer enten for en langhelg eller for et par uker.  Casa Fa Sols eiendom på 2.5 mål består av hovedhus og et casita. Her er det oppvarmet svømmebasseng og en rikholdig frukthage bestående av ulike sitrustrær. Disse får også gjester forsyne seg av.  Bygningene har til sammen sju dobbeltrom og seks bad. 

-Jeg ser for meg en gruppe på ti tilreisende som skal få utfolde seg innen maling, keramikk og foto. Jeg har ellers tenkt at Casa Fa Sol  kan brukes til workshop hvor også de lokale kan delta, legger Hans Petter til.ALLE KAN LÆRE


Hans Petter Fjugtstad hevder bestemt at hvem som helst kan lære å male.

-Men først må man lære å se! 

Bærumskunstneren har kurset en rekke utlendinger i  å se og male i løpet av de årene han har bodd i Altea. Han har undervist elever på den norske skolen. To ganger har han vært utstiller ved de spansk-norske dagene, sist gang i 2015. 

KURS I KUNSTNERBOLIGEN

Hans Petter bor i Balcon de Altea. Overalt i boligen er det malerier, for han er en meget produktiv kar. Her henger portretter såvel som figurativ kunst. Et av maleriene viser den spanske forfatteren Lorca. Det er malerier  på veggene, på bord eller oppstilt på  gulvet. På balkongen står det staffeli med et halvferdig maleri på. Nærmere begrepet kunstnerhjem kommer man neppe. Hver onsdag holder han  kurs herfra, men også andre steder når det er mulighet til det.


KLASSISK FIGURATIV SURREALISME


er en sjanger kunstneren har funnet opp selv. Det kunne like gjerne vært reklamebilder av vakre mennesker som ser på oss fra veggen hjemme hos Hans Petter. 

Han peker på en blondine som omringet av to dresskledde menn i et  lokale hvor alle er festkledde for anledningen.
-Det  er middelklassens kommersielle middelklassedrøm du ser her! De lever ut en drøm de har fått servert fra ukeblad. Men det er en drøm de ikke har råd til. 

Reklame er forøvrig ikke et ukjent begrep for Hans Petter. Som filmregissør har han laget utallige reklamefilmer- hele 250 i tallet. En tid bodde han i USA for å lage film. En spesiell hendelse husker han fremdeles. Det var da datteren til Robert de Niro stilte til audition. 
-Det var ingen stor rolle, men media slo det stort opp, minnes han.
 EN FARGE


 Hans Petter kommer mot meg oppover bakkene mot gamlebyen. Det er en av disse varme dagene i Spania hvor bakkene oppover synes tyngre enn vanlig.Under den ene armen bærer han lerreter og i den andre hånden holder han en pose med malingstuber.

-Skal du hjem for å male?
-Nei, jeg holder kurs på Arte i kveld. Kommer du? Så skal jeg vise deg hva jeg mener med å lære å se!

I øverste etasje ved AlteArte, på folkemunne bare kalt Arte, er staffeli med lerreter til hver enkelt deltaker stilt opp. De har bar fått en farge hver: Blå.
Ut i fra å male uten mål og mening skal de etterhvert se et motiv, forklarer Hans Petter.INTERNASJONAL GRUPPEElevene  kommer denne gang fra  England, Island  Sverige og Norge. Atmosfæren er hyggelig og avslappet. Innimellom eget arbeid tar de en titt på hverandres verker. Det kommenteres og idèer fremsettes. Hans Petter går mellom hver enkelt, råder og veileder.

-Jeg ser en fugl. sier en. Jeg ser et landskap, sier en annen. Hos andre dukker skikkelser opp.
-Da bygger dere på det, sier Hans Petter. For når deltakerne  har sett sitt eget motiv, er det tid for flere farger. 

Hans Petter er en erfaren kursholder.  Blant annet har han  undervist elever ved den norske skolen i Alfaz. Når han ikke holder kurs, sparker  fotball  eller står på ski i Sierra Nevada, maler han med tanke på egne utstillinger.


DE SPANSK-NORSKE DAGENE

I 2015 var Hans Petter for andre gang utstiller ved de spansk-norske dagene. Dette var en felles ustilling hvor han for sin del  bidro med  24 oljemalerier pluss 13 verker  på akryl eller papir.

Utstillingen fant sted i Casa Cultura i Alfaz del Pi.Hans Petter har bodd noen år i Altea nå, og har fullstendig tapt sitt hjerte til denne kunstnerbyen. Han har etterhvert fått et sterkt nettverk, som har ført til utstillinger flere steder i området. Men hjemmefra ble han frarådet yrket han elsker over alt på jord.  

MALING SOM LIDENSKAP

-Foreldrene mine hjemme i Bærum var kunstnere. Rådet derfra var å finne seg et annet yrke.
-Men jeg bare må male, jeg. Det er som en sykdom, jeg kan ikke la det være.
-Så jeg trosset rådet hjemmefra og tok utdannelse ved Oslo male-og tegneskole. Senere var jeg  elev hos Jan Valentin Sæther, som er professor ved Kunstakademiet.
I dag henger verker av Hans Petter  mange steder, blant annet ved det norske konsulatet i New York og Grand Hotell i Oslo. Han har bodd og malt i USA, Italia og Danmark. Men det var før han oppdaget Altea.


FALT FOR ALTEA

-Jeg bodde et annet sted i Spania da jeg ble invitert av en venn hit til Altea. Og her hadde jeg aldri vært, men jeg falt pladask og momentant!  

-Hva falt du for?
-Atmosfæren, det levende miljøet. Det at alle her i gamlebyen gjør noe kreativt. Det er alltid noen som har et eller annet prosjekt på gang her!  Hver dag ser vi for eksempel elever fra byens kunstuniversitet bærende på sine lerreter under armen. Og i gamlebyen kjenner alle hverandre, vi er som en liten familie. 
Her har jeg tenkt å bli, avslutter han. 

Det er sen kveld og kurset er over.  Hans Petters elever gjør som kunststudentene vi nettopp har snakket om: Med sitt egetproduserte verk under armen spaserer de hjemover. De passer helt inn i miljøet.


 


Mail: hpfjug@gmail.com

Tlf: +34 671 230 341Kommentarer