Bente Solem: Mitt opphold på et parador-hotell


Av: Inger-Kristin Wessel

I Alfaz del Pi sitter norske Bente Solem og skriver om det hun selv liker aller best. Deretter publiserer hun det  i Spanias Beste, et hendig lite magasin som er lett å ta med seg. Bente liker blant annet  å reise og oppleve. Hun er en god formidler, noe Ditt Webmagasin drar nytte av  når hun her forteller om sitt opphold ved en parador! I Spania finnes det en rekke gamle klostre som er gjort om til  luksushoteller!


-Alle bør unne seg et slikt opphold!  Det er en sakral og uforglemmelig opplevelse! Her ligger det historie i hver eneste nedtråkkede gulvflis og i de slitne trevinduene som har trosset vær og vind i 400 år, forteller hun levende. 

GAMLE KLOSTRE
- Paradorene er alle firestjerners og typiske "voksen-hoteller" ,selv om de slett ikke er forbudt for barn. Oppholdet er luksuriøst selv om særpreget er bevart.

-Kan du beskrive hvordan paradorhoteller skiller seg ut fra andre hoteller?

-Når du er i en parador får du følelsen av å være i henholdsvis et kloster, et slott eller hva dets opprinnelse måtte være! Dette er historiske gullgruver!
SAKRAL OPPLEVELSE
Bentes beskrivelse er fra  Parador de Cuenca
-I paradoren hviler  det en  andektig ro  som automatisk får deg til å snakke lavmælt. Over høyttaleranlegget høres gregorianske toner, som bidrar til den spesielle og andektige stemningen.
Denne musikken strømmer hele tiden ut fra musikkanlegget under oppholdet. Man hensettes rett og slett i en religiøs stemning! Inne i selve klosteret er det en  så fredelig og rolig steming at man automatisk snakker lavt til hverandre. Man hvisker nesten for ikke å forstyrre atmosfæren, en atmosfære som får deg hensatt til datiden.  Den indre patioen har fontener, sypresser og kafèbord. 
-Her får man servering når man måtte ønske det! Alle bordene er nemlig utstyrt med små digitale alarmer som man trykker på for å tilkalle kelneren. 

DOMINIKANERKLOSTER

Under middelalderen var klosteret  tilholdssted for dominikanermunkene. I dag er dette et firestjerners hotell som ligger på en høyde omgitt av eleveleiet og fjellformasjoner.
San Pablo -klosteret ble bygget av dominikanermunkene i 1523. Klosteret er kalt opp etter munken Pablo, som senere ble  helgen under navnet  San Pablo. San Pablo hadde sett seg ut fjelltoppen som byggested, noe som på den tiden var et særdeles merkelig valg. Blant annet fantes det ingen vei dit. Allikvel ble arkitekten Pedro de Alviz og hans bror Juan engasjert til å bygge klosteret. Brødrene hadde tidligere erfaringer fra katederalen og ble derfor hyret av en munken Juan del Pozo. En kirke skulle også ligge vegg i vegg.

SKUMMEL HENGEBRO

Løsningen på adkomstproblemet måtte bli en hengebro. Gamle papirer viser at broen var 150 fot høy og vel 350 fot lang! I 1895 ble den revet fordi den kunne kollapse. Dagens bro ble bygget i 1902 og består av metall og treverk. Denne er bygget på middelalderens pilarer. I dag forbinder denne de to fjelltoppene.
Bente viser  til foto av seg selv:
-Her står jeg rett foran broen som går over til gamlebyen i Cuenca.  Det er ikke mange metrene over, men det er en veldig skummel hengebro!
DEL POZO GRAVLAG I PARADOREN
Klosteret stod først ferdig på 1800-tallet. Dermed fikk verken San Pablo eller munken Juan se byggverket helt ferdig. Etter eget ønske ble Juan del Pozo gravlagt midt i kirkeskipet. En hvit stein med navnet hans er det synlige beviset på dette. På høyden står også Kristus og vokter over det flotte monumentet!
BRUKT TIL ULIKE FORMÅL
I1836 måtte munkene forlate klosteret,  Fra da av tilhørte det bispedømmet i Cuenca. Hundrede år senere ble det gitt til Paulus-munkene. Disse startet et teologisk institutt. I 1975 forlot munkene klosteret i en nedslitt tilstand. Senere ble det  oppholdsted for kolera-pasienter. Og det har vært en skole for fattige gutter. I 1991 startet man oppussing. Klosteret skulle nå bli parador-hotell! I 1993 ble den innviet. Paradoren er autentisk slik den var i middelalderen.
Bente legger til at  paradorene i seg selv er historiske gullgruver som viser hvordan munkene levde. FROKOST I MUNKENES MATSAL

Hotellet har også bar og restaurant med frokostbuffet. Frokostbuffeten bestilles når man reserverer rom. Bente mener at dette kan være lurt siden det ellers i byen er vanskelig å finne et utested som serverer skikkelig frokost. 
Hun beskriver buffeten som liten, men av høy kvalitet.
 Frokostsalen var forøvrig munkenes matsal. Prekestolen i salen er også bevart!
Paradoren er fordelt på tre etasjer. 

BEST PÅ TOPPEN

-Vi bodde i toppetasjen. Det er her de beste rommene ligger, for disse har direkte utsikt til de hengende husene og San Pablo-broen. Her er det rommelige rom og bad! Badet er forøvrig utstyrt med alt man trenger av toalettsaker under oppholdet! 
Parador-hoteller finnes forøvrig over hele Spania. Bente valgte den i Cuenca fordi også  byen er kjent. Slik  kunne også hun skive om denne i  Spanias Beste, som  så dagens lys i 2008. 

Det er også Bente som står bak España 24.Kommentarer