Cuenca- byen med de hengende hus


Av: Inger-Kristin Wessel

Cuenca er hovedstaden i Castilla La Mancha  og vel verdt et besøk!  Byen er viden kjent for sine hengende hus- casas colgadas. Disse husene er bygget på fjell.  Her svever balkongene rett ut i lufta fra bergveggen, noe som er et fantastisk syn!  Fjellbyen står på  listen til Unescos verdensarv. Den historiske bydelen ligger på tusen meters høyde! 
Cuenca har fått navnet etter eleven Huècar  som ligger i et juv. Over juvet går det en 40 meter høy bro.
Midtpunktet på selve  broen tiltrekker seg forelskede par som  sverger evig troskap til hverandre. De henger fast en inngravert hengelås og kaster deretter nøkkelen ned i juvet. Det skal bety at ingen kan bryte båndet mellom de to.   MUSEO DE ARTE ABSTRACTO ESPAÑOL
- mest fotograferte husKunstmuseet ligger i det mest berømte hengende huset, som formelig henger utover bergveggen. Dette er da også det mest fotograferte av dem alle. Galleriet går over flere etasjer. Fra vinduene har man en spektakulær utsikt. Det var  Cuencas bysbarn, den  kjente  artisten og fotografen Fernando Zóbel,  som pekte ut to hengende hus til  galleriet.   
Det er mange gallerier i Cuenca, så det kan være en god  idè å kjøpe med seg kunst hjem herfra.

MONUMENTALT


 På Plaza Mayor troner den flotte  katedralen i gotisk stil   fra 1200-tallet.   Katedralene i Cuenca og  i Ávila er  de første som er bygget i gotisk stil i hele  Spania! Denne turistattraksjonen  gjør  Plaza Mayor til  et yndet utfartssted.    
Byen har også et arkeologisk museum. Fra torget  kan du ta bussen opp til det romerske slottet om du ikke orker å gå  bakkene i denne fjellbyen,  Cuenca har mange trange smug i gamlebyen. 

RESTAURANT I PERALES HJEM 
I gamlebyen ligger restauranten Figon Del Huecar med utsikt til dalen og San Pablo kloster. Tidligere var dette hjemmet til den kjente artisten  Josè Luis Perales, som blant annet har laget tekster for Julio Iglesias og Rocìo Jurado. Den flotte og stilige restauranten  er kjent for god mat og service. Maten er laget av lokale råvarer. En deilig terrasse innbyr til utendørs servering,

Områdene rundt Calle San Francisco har flere gode  barer og restauranter.  
I gamlebyen er det også noen utendørs barer som er verdt et besøk.  I sentrum finner man i tillegg  en rekke trendy barer og klubber.  

OVERNATTING
Er man i Cuenca, kommer man ikke utenom paradorhotellet. Man bør unne seg et opphold i det gamle klosteret. Det er forøvrig  et godt utvalg hoteller  i byen.

ADKOMST 
Cuenca ligger på togruten Madrid- Valencia. Man kan ta hurtigtoget AVE. Dette tar circa en time. Det vanlige Renfe tar rundt tre timer.  Fra Valencia med bil tar det også tre timer til Cuenca.  Fra busstasjonen kan man komme seg til omkringliggende byer. 

Enten man er turist eller bosatt på Costa Blanca bør man legge inn en tur til denne unike  byen. Med relativt kort avstand og gode tog- og veiforbindelser er det ingen grunn til å la det være. 

Kilder og foto: Bente P. Solem/Spanias Beste 

Trip Advisor 
Wikitravel
Jeg har tidligere skrevet saken for Magasinet sett Utenfra.Kommentarer