Fallas: Spektakulært i Valencia

Hvert år i mars måned  feires Fallas i Valencia. Dette er en spektakulær folkefest som alle bør få meg seg så sant de befinner seg i området på denne tiden. 


Av: Inger-Kristin Wessel
OVERGANG FRA VINTER TIL VÅR
Historikere sier at festivalen har sin opprinnelse fra den tiden snekkere ryddet sine verksteder vinterstid. Da kastet de ut rester av tre og gamle stearinlys som de tente på i gatene under Saint Joseph-dagen. Det skulle markere overgangen fra vinter til vår. Deretter utviklet man tradisjonen ved å lage dukker av upopulære skikkelser. Disse ble hengt opp og deretter satt fyr på. 1.mars starter festen med fyrverkeri. Det hele tar slutt 18.mai i form av et flammehav,


SATIRE
Gjennom hele året bidrar lokale kunstnere, malere og skulptører med  å skape de flotte figurene man ser i paraden. Det er da også et fantastisk skue å være vitne til paraden med de flotte figurene som er laget av pappmàchè, de kunstferdige kostymene og monumentene ! Hensikten er å sette et kritisk søkelys på samfunnet gjennom satire.
Både Lady Gaga, George W. Bush og Barack Obama har vært representert. Det samme har såpeoperastjerner, sportshelter og andre som har markert nasjonalt og internasjonalt. Noen av figurene er groteske, andre igjen er komiske.
FYRVERKERI HVER DAG
Fra begynnelsen av mars og frem til 19.mars sendes det daglig opp fyrverkeri fra rådhusplassen. Da er det bare å møte opp klokken 14.00 på Plaza Ayuntamiento.

LA DESPERTA
Hver morgen klokken 08.00 starter festen med La Desperta.Byen våknes til liv med musikk og kinaputter. Kinaputter er nemlig en viktig ingrediens gjennom hele fiestatiden,
LA MASCLETA er for eksempel en kruttkonserrt hvor ulike nabolag deltar Det hele ender i et jordskjelvvlignende brak hvor hundredevis av kinaputter skal eksploderere samtidig! Ta forhåndsregler og bruk solbriller for å beskytte øynene mot eventuelle skader. Ta også hensyn til vindretning! 
PLAZA DE LA VIRGEN
Ofrenda de Flores a la Virgen de los Desamparados er en vakker seremoni hvor fallereas og falleros i hopetall samles for å gi blomster til skytsengelen på Plaza de la Virgin. Denne finner sted 17. og 18. mars.
 Flammeparaden er den mest spektakulære begivenheten under hele Fallas. Legger du turen til Valencia, kan du melde deg på guidede turer, utstillinger og workshops denne uken.
Valencianerne kaller dette den beste fiestaen i verden, og den har utviklet seg til den reneste turistattraksjonen. 
Man kan lese hele programmet på http://www.toursvalencia.com/las-fallas

(Saken har jeg tidligere skrevet for www.settutenfra,net. Den er noe omarbeidet)

Kommentarer