Påsken i Spania- Semana Santa


Religiøs folkefest på ulikt vis


Påskefeiringen i Spania er helt annerledes enn vi er vant til fra Skandinavia. Er du i Spania på denne tiden, er det vel verdt å legge turen til sentrum i de ulike byene disse dagene. Ta inn stemningen av den sakrale atmosfæren som preger Spania i disse dagene! Følg med når de religøse kunstverkene bæres ut til allmen beskuelse. Ta inn synet av sørgende sorte enker med slør og lysprosesjonen.  Lytt til  toner som fyller gatene. Føl på gleden etter sorgen når Jesus oppstandelse feires. Påskefeiringen i Spania er en religiøs folkefest hvor Kristi lidelse, død og oppstandelse utspiller seg som på en teaterscene. Andalucia står bak den eldste tradisjonen i Spania med sine vakre  hymner og flotte figurer. Mange av dem så tunge at det krever 40 mann å bære dem!  De utskårede treskulpturene er rikt dekorert og kan være flere hundrede år gamle. Noen av dem er laget av kjente kunstnere. Av: Inger-Kristin Wessel


De boteferdige
For mange er det  nok uvant å se de boteferdige utkledd i lange tunikaer og med hodeplagg som mest av alt ligner Ku-Klux-Klan-hatter. Hensikten er at ingen skal kjennes igjen og dermed kunne skryte av sin botferdighet.

Kristne brorskap
Bak arrangementene i hele landet står de kristne broskapene og deres lokale hjelpere.  Brorskapet er bygget opp av et hierarki med ledere og hjelpere.  Hjelperne er  lokale innbyggere. Kristi lidelse, død og oppstandelse står sentralt overalt. Men skikkene varierer sterkt fra sted til sted!

Elche og Malaga kjent
I Elche  viftes med tusenvis av palmeblader på palmesøndag. Kreasjoner laget av palmeblader er kjent også utenfor landets grenser. 
En annen kjent prosesjon foregår i Malaga hvor 200 menn bærer en flåte gjennom gatene. Denne skikken stammer fra  1700-tallet hvor en koleraepedemi herjet i byen.  Fengselsfanger ble satt til å bære fengselets egen figur, Jesus el pobre, rundt i gatene. 

Flottest  i Andalucia
Andalucia har Spanias eldste og rikeste påskefeiring. Det er en unik opplevelse å lytte til hymner og  se dansen til ære for Jomfru Maria. Hymnene besvares med andre hymner i følesesladet flamencostil, akkopanert til musikken i toget. Det er også i Andalucia vi finner de flotteste figurene, laget av tidenes beste kunstnere.  Figurene har sin egen historie og har stor kunstnerverdi. Prosesjonen langfredag består av melankolsk sørgemusikk gjennom gatene.

Blodig i Sevilla
Den mest berømte påskefeiringen foregår i Sevilla.  Her lever de boteferdige seg  helt inn i Kristi lidelse. Det er et  stygt og blodig syn med  pisking av rygger  og  nåler i sårene.  Men: Der også i Sevilla at man ser noen av landets flotteste bibelkunstverk og som i tidligere tider fungerte som et ledd i undervisningen for analfabeter, en gruppe som utgjorde hele 70 prosent av befolkningen på 1800-tallet!  I timevis bærer en flokk sterke karer  disse  tunge figurene gjennom byen.

Alhambra i Granada

Alhamra – muslimenes høyborg- rer sete for påskemarkeringen i Granada.  Feiringen  går helt tilbake til utdrivelsen av muslimene og  innføringen av de kristne verdier og tradisjoner. En av kuriositeten er veisperringene som er lagt inn i ruten for å gjøre denne vanskeligere.

Sigøynerprosesjon i Albacin
Her spiller sigøynerne hovedrollen. Prosesjonen  går opp de bratte bakkene til sigøynerområdet Albacin og derfra oppover til Sacramonte. Hele 12 timer i strekk bæres de tunge figurene! Underveis stoppes det for båltenning. Prosesjonen stopper også for å synge hymner og danse til ære for Jomfru Maria. Ofte besvares hymnene fra tilskuere.  Prosesjonen avsluttes  i Sacramonte.
Skjærtorsdag kveld slukkes alle gatelys og man går i stillhet.. Alle lar seg påvirke av  av alvoret og stemningen.Det er helt tyst!

Siste måltid i Chinchón
I Chinchón, som ligger sydøst for Madrid, markeres påskeaften  med et  siste måltid.Dette varer frem til påskemorgen hvor seremonien avsluttes ved kirken. Tradisjonen startet i 1963 og er inspirert fra 1600-1700 tallet.

Judas brennes
I landsbyen Robledo de Chavela øst for Madrid lages det en halmdukke som skal forestille Judas. Denne brennes til sist på bålet. Andre steder steines lignende figuerer av folket.  Et stort bilde av Judas brukes også som skyteskive. Når dette er skutt omtrent i filler, bæres bdet ut til skrekk og advarsel av de lokale barna.

Sært i Logrono
I Logrono minnes man Barbaras. Det kristne fellesskapet møter opp hos regjeringen hvor de krever at en fange løsøates fra  fengslet i Rioja.  Denne kles så i den boteferdige drakten slik at ingen kjenner ham igjen  under prosesjonen, hvor han  skal vises frem.

Byen byr på en annen spesiell skikk: De minnes en velkjent hore-kunde og drukkenbolt. som ble overkjørt i 1929. Markeringen er et symbol på fortvilelsen etter korsfestelsen. Det festet og drikkes brennevin til lyden av sang og musikk. Festen varer ut i de små timer.

Fornærmer hverandre  Cuenca
I Cuenca  gjenskaper de steminingen i Jerusalem under Jesus sin rettergang. Langfredag møtes innbyggerne i gamlebyen for å fornærme hverandre med ukvemsord.

Etegilde i Jerez de Caballeros
Her inviteres innbyggerne på et stort måltid bestående av 100 kilo bønner, 60 kilo blod- eller chorizopølse, 5 kilo beinmark fra okse og 25 skinnsekker fylt med rødvin!

Ekte korsfesting i La Nucia
I La Nuca langfredag  arrangers et skuespill  hvor en  ung mann iført lendeklede surres fast til korset. Siden det kan være kaldt på denne årstiden, har det hendt at den stakkars mannen har vært så forfrossen at  opptining på sykehuset har vært påkrevd.(Også publisert i en artikkel i www.settutenfra.net. Kilde til opplysninger: Historieforfatter Solfried Gjelsten)


Kommentarer