Motegründer med fokus på sirkeløkonomi


Av: Inger-Kristin Wessel

Inger-Mette Stenseth fra Molde ble født inn i motebransjen gjennom Min Boutique,  byens aller første motebutikk som ble grunnlagt av hennes mor Eldbjørg. Men som voksen fikk hun betenkeligheter med moteindustriens kynisme både på vegne av natur og mennesker. 
-Jeg ble uvel. Moteindustrien er en kynisk bransje! Så jeg måtte for min egen del  tenke annerledes. Jeg måtte tenke sirkulært og bærekraftig. Det betyr at jeg nå konsentrerer min business på gjenbruk. Gamle dongeribukser og skinnjakker blir til nye produkter. Man kan lure på når gründeren sover, for etter å ha flyttet et  større parti skinnklær  i helgen, har hun også vært ute i distriktet for å få støpt en minnemynt i sølv som skal selges under jazzfestivalen.  Onsdag 26.april klokken 19.00  holder hun så  et ulønnet foredrag på Romsdalsmuseet. Temaet er Molde som tekstilby. I den forbindelse  markerer hun Fashion Revolution lokalt. Fashion Revolution er minnedagen for de tusenvis som døde og ble skadet  da et fabrikklokale i Bangladesh kollapset i 2013.  For i alt hun gjør ligger etikk og økologi i bunnen. Og en god dose kunnskap, ikke minst!Hun har en akademisk væremåte, noe hun mener er blitt brukt mot henne. Jeg har som intervjuer noen ganger selv problemer med å følge henne. Det har pennen min også. Her gjelder det å følge med når hun snakker seg varm om visjoner, miljø og merkedager som setter fokus på bærekraftig økonomi.   Fashion Revolution, Verdens Vanndag og  Verdens Miljødag er alle viktige datoer for henne. Plutselig kan også ukjente begreper dukke opp. Som ordet Ecotique- et treffende begrep på økologisk etikk i butikkverdenen, et ord som hun selv har laget og som står for hennes verdier. 

Moten forurenser 
- Motebransjen er en gigantisk forurenser, slår hun fast.
- Mikroplast og tekstilfarge som skilles ut er et stort problem for naturen!  På Romsdalsmuseet kommer jeg ikke  utenom denne forurensingen i foredraget mitt. For også Moldeelva ble farget i de tider det var ullvarefabrikk like ovenfor. 

Tidlig visjonær

I kleseforretningen Street One, som er testbutikk for pant på dongeribukser, står en metalldunk med påskriften 360. Det er hennes egen sirkulære logo. Metalldunken inneholder brukte dongeribukser som folk har levert inn som pant.

Inger-Mette er forut for sin tid, skyter moren inn og legger til at dunkene ble produsert av tildigere Bergmoprodukter, i dag Astero.

Astero trykker i dag rabatt-og byttemynten i tre, også med det sirkulære stemplet på.
Selv viser Inger-Mette frem et moteriktig, lite dongeriskjørt med fine detaljer og som engang har vært en bukse. Det viktig at det hun selger er en del  av sirkulærøkonomien. 

HoppID-midler 
At Inger-Mette har ligget noen hestehoder foran, har også skapt noen inntrykk av henne som er ufortjent.
-Jeg har møtt stengte dører, jeg har blitt mistrodd for mitt engasjement fordi jeg har solgt mote når jeg snakker om at bransjen er brutal!  Men jeg har faktisk  fått HoppID-midler.  For denne! Hun viser frem pante- og rabattmynter  i tre, også med logoen 360, som hun selv har utviklet. Og den er satt inn med roseduft! 
Prototypen ble fremstilt av Promotore Denne ble godt mottatt under jazzfestivalen i 2016. Og nå har hun også utviklet protoypen til minnemynten i ekte sølv med samme sirkulære logo.  Det er ingen tvil om at man har med en ekte og visjonær  gründer å gjøre!


Skeptisk til skinnlager
-Da jeg fikk henvendelse om å ta over Skinnmesteren sitt overskuddslager, møtte jeg mine egne fordommer!  3000 jakker som har betydd døden for 4-5000 dyr! Og for ikke å snakke om garvingen som forurenser noe voldsomt! Men jeg sa ja.. Selv om jeg så for meg et mareritt.


Det er ikke vanskelig å forstå hva hun mener! Hele det gamle biblioteket, som også  en gang i tiden har vært brusfabrikk, er i fylt opp  med skinnklær. Men hun har en plan med disse også- og hun er igjen tro mot egen ideologi.

Søppel blir til nytt
Da Ditt Webmagasin kommer, holder hun på å pakke ned plagg for plagg sammen med noen venner fordi hun må skifte lokaler. En god del skal til Danmark og gjenskapes.  
-Jeg samarbeider med designere og et indisk  selskap. Klærne har merket Kaveri, oppkalt etter en indisk elvegudinne.  Varene kan klassifiseres i gruppene vintage, retro og ubrukelige. De ubrukelige kan være falmet eller feilkonstruert.  Disse  ville blitt til søppel. Men nå skal de istedet bli til fine vesker eller en helt nye skinnjakker!  Jeg jobber med danske designere, og  de nye plaggene produseres så i Polen. Jeg  har tre modeller til begge kjønn. Disse skal være ferdige til årets jazzfestival.

Lakseskinn


Opp fra bagen sin trekker hun store og små biter av det mykeste skinn i flotte farger.
-Det er lakseskinn! Disse kan bli flotte belter. Og så tenker jeg at man kan dekorere klær med dem. Hun tar frem ola-skjørtet som en gang har vært en bukse og strør noen lapper utover. En sort skinnfrakk, som egentlig kan selges som den er, får også noen lapper på seg for å illustrere.Optimistisk på vegne av markedet
I dag er jeg optimistisk med tanke miljø.
I et hjørne av skinnlageret  står hvalen Hvaldemar.

-Hvalen er i byvåpnet vårt. Men også Sotra-hvalen, som hadde magen full av plastposer, har økt bevisstheten hos folk. I dag vet de fleste at mikroplast brukes i sportsklær og fleece. Og at plast forsøpler og ødelegger for natur og dyr.
-Det er en revolusjon på gang i folket. Aldri før har det  vært så stort fokus på gjenbruk, resirkulering og kvalitet.
-Hele motebransjen har en mulighet til å gjøre verden bedre ved å tenke sirkulært!Vareutsalg i Tollboden
Underetasjen i den gamle Tollboden vis á vis Alexandraparken inneholder i dag restlageret  til tradisjonsrike Min Boutique.
-Min Boutique hadde bare flotte merkevarer, så her har moldensere en sjanse til å skaffe seg fine plagg. Jeg tenker å arrangere et utsalg her ganske  snart- kanskje en av dagene...
-Du rekker det?
Ditt Webmagasin trenger nok ikke vente på svar- for Inger-Mette Stenseth beviser gang på gang at hun rekker det hun ønsker å rekke.


Kaospiloten 
Hun beskriver seg selv som en kaospilot.
-Hva betyr det?
-Det er en utdannelse hvor man lærer å navigere i usikre tider. Jeg var dessverre for gammel til kaospilotstudiet  i Danmark, men jeg har studert det på egen hånd. Inger-Mette  kan i det hele tatt mye, og når man lurer på  hvor hun har alle kunnskapene fra, svarer hun enkelt:
-Jeg har lest om det! Jeg leser mye om emner som interesserer meg. Men glem ikke at jeg faktisk har studert også, da,  ler hun, sier mer alvorlig:


- Jeg har bakgrunn fra Varehandelens Høgskole, men jeg har også tatt universitetsfag ved HIB og HIO. Jeg har bodd og studert i USA og Frankrike. Jeg har jobbet i Afrika og i Egypt. Hele tiden har jeg hatt en internasjonalt og globalt perspektiv. Jeg har sittet på biblioteket i Alexandria og studert emner. Før jeg var 21 år snakket jeg tre fremmedspråk. For jeg var også så heldig å få være utvekslingsselev da jeg gikk på gymnaset. Det året var jeg i Østerrike. Så jeg snakker flytende tysk, fransk og engelsk.


.
Intervjuet avsluttes ved et  grønt tablå i et hjørne.


På det grønne gresset er et rødt glassfat med et hjerte strategisk plassert. Dette skal symbolisere kjærlighet til naturen og den  økologiske balansen - ecotique.   To globuser, en ekte og en laget av gjenbruksmaterialer, symboliserer det globale.  Minnemynten i sølv er stemplet 360.
Hele tablået gjenspeiler Inger- Mettes røde tråd:  I sirkeløkonomi sluttes ringen.Kommentarer