Oval ferie i Barcelona

Det sies at alle bør se Roma i løpet av livet. Det samme kan sies om

Barcelona


Av: Inger-Kristin Wessel

Liker du late dager ved stranden samtidig som du elsker det urbane bylivet, er Barcelona det perfekte feriested. Ikke minst er Barcelona viden kjent for arkitekturen til bysbarnet  Antoni Gaudí. En rusletur i Barcelonas gater innebærer nok at du ser mer opp en ned, for generelt er arktietkuren bare fascinerende!

Strandliv midt i byen

På en oval ferie rekker man både severdigheter , shopping og avslapping.

For etter å ha sett, fotografert , shoppet og spist er kanskje tiden inne for litt latskap.
Denne urbane verdensbyen har også en flott strand!

God kollektivtransport
Det er lettest å bruke offentlig transport om du vil ta deg rundt til de ulike bydelene.
Fra vårt koselige pensjonat i en renovert bygård midt i sentrum, tok vi metroen til katedralen Sagrada Familia. Metroen  består av ni linjer og utgjør en viktig del av byens kommunikasjonsnett sammen med busser og trikker. Ta gjerne kabelbanen til Montjuïc-høyden eller den som går over havna. Eller bruk turistbuss hvor du hopper på og av.
Barcelona et knutepunkt for regiontog- både det vanlige RENFE og hurtigtoget. Bilister tar bare av ved en av de to motorveiene  som byen ligger plassert mellom. Den ene går langs kysten mens den andre går langs fjellet.  Er man  først i Barcelona, bør man  absolutt få med seg noen av verkene til en av verdens mest kjente arkitekter.

Gaudí setter sine spor
Antoni Gaudí Cornet ble født i 1852. Den katalanske arkitekten er verdenskjent for sin modernistiske og individualistiske stil. Gaudís religiøse tro og hans lidenskap for naturen genspeiler seg i de unike verkene. Hva gjenbruk angikk, var han så tidlig ute at begrepet neppe var i bruk. I arbeidene hans finner vi blant annet keramikkbiter som skulle kastes. Gaudí lot seg påvirke av den non-gotiske kunsten og den orientalske stilen. Han ble en del av den modernistiske bevegelsen som preget slutten av 1800- tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Flere av arbeidene hans er verdensarv.  På en oval ferie bør du iallefall få med deg Sagrada Famila, Park Güell og Casa Milá.
Utenfor Sagrada Famila er det oftest lange køer for å slippe inn. Dette må man ta i betrakting. Her står folk fra alle verdenshjørner med kameraer for å ta bilder av denne mektige og staselige katedralen, som  ennå ikke er ferdig .

Har du ikke tid eller krefter til å vente, kan du ta en tur rundt mesterverket og betrakte det fra alle sider. Studer detaljrikdommen og  zoom  dem gjerne inn med kameraet! Det er et fantastisk skue!
Casa Milá de pedrera


ble bestilt av den formuende Pere Milá og familien.
Huset skulle være et familiehus i et borgerlig strøk i byen Grácia, som på den tiden skulle innlemmes i Barcelona by. Passeig Grácia ble borgerskapets bydel. Boligen ble oppført som en todelt blokk med to innvendige gårdsplasser og felles fasade.I dag er Casa Milá brukt til kultur og opplæring. Taket er et kapittel for seg selv med sine steinskulpturer. Tilnavnet pedrera kommer da også av at eiendommen minner om et steinbrudd.  Gaudí var da 53 år gammel og karrieremessig på topp. Han hadde funnet sin egen uavhengige stil. Casa Milá var hans fjerde og siste arbeid på Passeig Grácia.  Bygget sto ferdig i 1912.

Park Güell er et resultat av et samarbeidet mellom tekstilindustriherren Eusebi Güell og Gaudí. Det hele begynte med at den mektige forretningsmannen i 1878 var på en utstilling i Paris. Her fikk straks øynene opp for den spanske arkitekten. I 1886 fikk Gaudí arkitektoppdraget for Güells bolig i Barcelonas gamleby.
Da familien i 1890 gav bort landeiendommen sin som bygave, fikk Gaudí oppdraget for Park Güell. 
Eusebi Güell  døde i huset sitt i Park Güell i 1918. De to ble venner for livet.

Casa Batllo

er nok et orginalt verk dekorert med glass og keramikk. Dette  ble bygget i tidsrommet 1904 -1906 og ligger i Passeig de Grácia og i hjertet av bydelen Eixample.


Shoppingbyen
I  Passeig de Grácia, Rambla de Catalunya og Avinguda Diagonal vi finner butikkene med de internasjonale og flotte  merkene. Passeig de Gràcia er en av de største og viktigste handlegatene i byen. Det er også her vi finner noen av de mest kjente bygningene. Passeig de Grácia befinner seg i distriktet Eixample. Denne starter ved Placa de Catalunya og slutter ved Carrer Gran de Grácia.
Men det kan være vel verdt å legge shoppingen utenfor de store handlegatene! Legg den heller til bydelen Grácia med sine små og særpegede butikker. Barcelona er en viktig tekstilby hvor kjente merkevarer  har sin base og egne forretninger, blant annet kjente Desigual.


Nettopp i Barcelona finner vi butikken til det spanske skomerket Kokua. Alle de fire veggene er dekket fra gulv til tak med ballerinasko i alle varianter. I grunnen finner mange artige spesialbutikker i Barcelona. Selv fant jeg en skjerfbutikk.


Tatoveringsbutikk
Liten og morsomEt innendørs marked er heller ikke å forakte. Utvalget er  det ingenting å si på.Utelivet
El Raval og Barri Gótic er sentrale utelivsområder som  ligger på begge sider av La Rambla og som er mest benyttet av utlendinger. I bydelen Eixample finner vi nattklubbene, mens diskoteker og dansestedene ligger rundt Port Olimpic. Selvsagt har byen et stort utvalg spisesteder. Et tips er alltid å gi dit spanjoler går. Jeg har en tendens til å rote meg vekk i små sidegater og i den tro at jeg finner lett tilbake. Det fører meg ofte enda mer vidvanke. Men nettopp dette bringer meg også til de lokale kafèene og til de lokale strøkene. Overfor følget mitt kunne jeg senere bare beskrive idyllen og sjarmen, for jeg var ikke i stand til å finne frem enda en gang. Jeg er forøvrig ikke så redd for å rote meg bort, for jeg er flink til å spørre. For eksempel spør jeg  politiet som er synlig overalt. Eller en taxisjåfør. Spanjoler er generelt hyggelige og hjelpsomme. De unge er i dag er også flinke i engelsk.Kommentarer