Av: Inger-Kristin Wessel
Foto: Birte Bee Photography
Greta Bjørkli (27) brenner for miljøet vårt. Hun brenner for økologi, bærekraft og ernæring. Og ikke minst brenner hun for kaffe! For Greta er en av Norges beste baristaer! Hun vet også hvordan
man opppnår positiv helsegevinst ved ulike tilsetninger i kaffekoppen - det være seg for å bedre
fordøyelsen, oppnå lykkefølelse eller for å redusere rynker!
Tilsetninger med positiv helsegevinst
-Tilsett for eksempel gurkemeie, oppfordrer Greta! Det er
betennelseshemmende og fordøyelsesfremmende. Kanel og vaniljepulver
stabiliserer blodsukkeret vårt og øker produksjonen av hormonet serotonin. Dette
er et hormon som gjør oss lykkelige og gir god søvn.
-Min favoritt er
collagenpulver. Dette har en nøytral smak og kan tilsettes både i varme og
kalde drikker. Collagenpulver inneholder alle de essensielle aminosyrene. Det
reparerer tarmen og det reduserer rynkedannelse. Dette er et protein som
finnes i hud, hår og bindevev. Det er supert for kroppen vår! Collagenpulver
har en nøytral smak og kan tilsettes både varme og kalde drikker.
Godt kaffeutstyr
Som barista er Greta opptatt av at kaffeutstyret er i orden.
Hun anbefaler espressokanne eller espressomaskin i oppskriftene. Og fremfor alt mener hun at kaffen må være
god! Espressomaskiner har steamer til melka. Om man ikke har espressomaskin, kan man steame ved å varme den opp
under konstant pisking. Melka skal ikke koke, presiserer hun. For da smaker det
grøt. Dersom man ikke har kanne eller maskin, kan man brygge en veldig sterk
kaffe. Hver morgen og kveld sverger Greta til bulletproof coffee. Det
betyr at hun tilsetter fett i kaffen.
Lavkarbokaffe
-Man lager bulletproof coffee ved å kjøre kaffe og fett sammen i
en blender. Det vanligste er å tilsette smør eller kokosolje, men kakaosmør og
rød økologisk planteolje fungerer også godt. Dette gjør at man får mindre
kaffeskjelv, men man holder seg lenge mett. Kaffen blir da et måltid. Trikset
med blenderen er at man da får frem en god smak. Denne kaffen passer godt for alle
som har et kosthold med lite karbohydrater.
Kaffe etter årstidene
Greta foreslår lavkarbo frappuchino med karamell om sommeren. Nå når det nærmer seg høst, foreslår hun pumpkin spice latte, en drikk hun har gjort mindre søt enn den som serveres på enkelte kaffebarer.
Kaffe er et
naturprodukt
I år kom Greta på tredjeplass i barista NM og i sjangeren latteart. Den samme plasseringen har hun fått tre ganger tidligere, så dermed er hun offisielt en av Norges beste baristaer! Hun har også deltatt på God Morgen Norge.
I år kom Greta på tredjeplass i barista NM og i sjangeren latteart. Den samme plasseringen har hun fått tre ganger tidligere, så dermed er hun offisielt en av Norges beste baristaer! Hun har også deltatt på God Morgen Norge.
På spørsmål om kaffe er sunt,svarer Greta slik:
-De lærde strides. Men kaffe inneholder viktige
næringstoffer og er nordmenns største kilde til antioksidanter. Mens noen tåler
store mengder med kaffe, kan andre få skjelv av en halv kopp. Selv tåler jeg
ikke pulverkaffe fordi den er prosessert. Kroppen kjenner den ikke igjen som et
naturprodukt. Og så kommer det jo veldig an på hva man tilsetter! Sukker, sirup
eller sjokolade gjør ethvert sunt produkt usunt.
Nerdete blogger
Gretas blogg gjenspeiler en genuin interesse for ernæring,
miljø og helse. Blant annet gir hun leserne informasjon om hvor man kan få fatt i
økologisk mat og pleieprodukter såvel som giftfritt kjøkkenutstyr.
- Hvor har du interessen fra?
-Dette er en interesse jeg har hatt med meg hele livet.
-Men det må ta tid å orientere seg i markedet og å handle
inn?
-Det har blitt lettere og lettere med årene. Men jeg bruker
tid på det fordi jeg regelrett er en nerd på feltet! Jeg synes det er utrolig
morsomt. Og så sparer jeg jo leserne mine slik at de slipper å lete.
Tid til sønnen
Bare 19 år gammel ble Greta mor til et funksjonshemmet barn.
Brått ble hun kastet inn i voksenverdenen.
-Mens funksjonsfriske barn blir mer og mer
uavhengige med årene, vil barn med spesielle behov ofte bli mer krevende med tiden. Det er
som å leve i en daglig unntakstilstand. Fordi jeg var så ung da jeg fikk sønnen
min, hadde jeg ingen erfaring med voksenlivet. Det tror jeg bare var en
fordel! Å være mammaen hans har gitt meg
andre verdier i livet. Det beste er at han lærer meg å se livet på en annen
måte! Greta har prioritert mer tid
sammen med sin sønn, og jobber i dag freelance med kaffe, mat og blogg. Hun
holder baristakurs og tilbyr
konsulenttjenester til serveringsbransjen. Det siste betyr at hun hjelper til
med valg av kaffe-og utstyrsleverandører.
Ditt Webmagasins redaktør, som mer enn gjerne oppsøker kaffebarer, har prøvd både
bulletproof coffee og kaffe med kryddertilsetninger med hell. Anbefalingen passerers
herved videre.
Kommentarer
Legg inn en kommentar