NM-barista Greta Bjørkli: Slår et slag for den sunne kaffen

Av: Inger-Kristin Wessel
Foto: Birte Bee Photography


Greta Bjørkli (27)  brenner for miljøet vårt. Hun brenner for økologi,  bærekraft og ernæring. Og ikke minst  brenner hun for kaffe! For Greta er en av Norges beste baristaer!  Hun vet også hvordan man opppnår  positiv helsegevinst ved ulike tilsetninger i kaffekoppen -  det være seg for å bedre fordøyelsen, oppnå lykkefølelse eller for å redusere rynker! Tilsetninger  med positiv helsegevinst
-Tilsett for eksempel gurkemeie, oppfordrer Greta! Det er betennelseshemmende og fordøyelsesfremmende. Kanel og vaniljepulver stabiliserer blodsukkeret vårt og øker produksjonen av hormonet serotonin. Dette er et hormon som gjør oss lykkelige og gir god søvn.
-Min  favoritt er collagenpulver. Dette har en nøytral smak og kan tilsettes både i varme og kalde drikker. Collagenpulver inneholder alle de essensielle aminosyrene. Det reparerer tarmen og det reduserer rynkedannelse. Dette er et protein som finnes i hud, hår og bindevev. Det er supert for kroppen vår! Collagenpulver har en nøytral smak og kan tilsettes både varme og kalde drikker.
Godt kaffeutstyr
Som barista er Greta opptatt av at kaffeutstyret er i orden. Hun anbefaler espressokanne eller espressomaskin i oppskriftene.  Og fremfor alt mener hun at kaffen må være god! Espressomaskiner har steamer til melka. Om man ikke har espressomaskin, kan man steame ved å varme den opp under konstant pisking. Melka skal ikke koke, presiserer hun. For da smaker det grøt. Dersom man ikke har kanne eller maskin, kan man  brygge en veldig sterk kaffe.  Hver morgen og kveld sverger Greta til bulletproof coffee. Det betyr at hun tilsetter fett i kaffen.


Lavkarbokaffe
-Man lager  bulletproof coffee ved å kjøre kaffe og fett sammen i en blender. Det vanligste er å tilsette smør eller kokosolje, men kakaosmør og rød økologisk planteolje fungerer også godt. Dette gjør at man får mindre kaffeskjelv, men man holder seg lenge mett. Kaffen blir da et måltid. Trikset med blenderen er at man da får frem en god smak. Denne kaffen passer godt for alle som har et kosthold med lite karbohydrater.

Kaffe etter årstidene


Greta foreslår lavkarbo frappuchino med karamell om sommeren. Nå når det nærmer seg høst, foreslår hun pumpkin spice latte, en drikk hun har gjort mindre søt enn den som serveres på enkelte kaffebarer.

Kaffe er et naturprodukt
I år kom Greta på tredjeplass i barista NM og i sjangeren latteart. Den samme plasseringen har hun fått tre ganger tidligere, så dermed  er hun offisielt en av Norges beste baristaer!  Hun har  også deltatt på God Morgen Norge.
På spørsmål om kaffe er sunt,svarer Greta slik:
-De lærde strides. Men kaffe inneholder viktige næringstoffer og er nordmenns største kilde til antioksidanter. Mens noen tåler store mengder med kaffe, kan andre få skjelv av en halv kopp. Selv tåler jeg ikke pulverkaffe fordi den er prosessert. Kroppen kjenner den ikke igjen som et naturprodukt. Og så kommer det jo veldig an på hva man tilsetter! Sukker, sirup eller sjokolade gjør ethvert sunt produkt usunt.

Nerdete blogger
 Gretas blogg gjenspeiler en genuin interesse for ernæring, miljø og helse. Blant annet  gir  hun leserne informasjon om hvor  man kan få fatt i økologisk mat og pleieprodukter såvel som giftfritt kjøkkenutstyr.
- Hvor har du interessen fra?
-Dette er en interesse jeg har hatt med meg hele livet.  
-Men det må ta tid å orientere seg i markedet og å handle inn?
-Det har blitt lettere og lettere med årene. Men jeg bruker tid på det fordi jeg regelrett er en nerd på feltet! Jeg synes det er utrolig morsomt. Og så sparer jeg jo leserne mine slik at de slipper å lete.

Tid til sønnen
Bare 19 år gammel ble Greta mor til et funksjonshemmet barn. Brått ble hun kastet inn i voksenverdenen.
-Mens funksjonsfriske barn blir mer og mer uavhengige med årene, vil barn med spesielle behov ofte bli mer krevende med tiden. Det er som å leve i en daglig unntakstilstand. Fordi jeg var så ung da jeg fikk sønnen min, hadde jeg ingen erfaring med voksenlivet. Det  tror jeg bare var en fordel! Å være mammaen hans har gitt meg andre verdier i livet. Det beste er at han lærer meg å se livet på en annen måte!  Greta har prioritert mer tid sammen med sin sønn, og jobber i dag freelance med kaffe, mat og blogg. Hun holder baristakurs og  tilbyr konsulenttjenester til serveringsbransjen. Det siste betyr at hun hjelper til med valg av kaffe-og utstyrsleverandører.


 Ditt Webmagasins redaktør, som mer enn gjerne oppsøker kaffebarer, har prøvd  både bulletproof coffee og kaffe med kryddertilsetninger med hell. Anbefalingen passerers herved videre. 

Kommentarer