Albir som feriemål
Promenaden. 

Foto: Fra Albir: Heidi Selnes. Øvrige foto og tekst:  Inger-Kristin Wessel. 


Med sin deilige strandpromenade og sitt rene og pene inntrykk har turister lagt sin elsk på Albir. Ikke minst fordi bydelen tilhørende Alfaz del Pi er bra for bevegelseshemmede. Her er det brede fortauer og flate strekninger. Albir har ekspandert krafig de siste årene. Det bor mange nordmenn i dette området, og derfor finner man også en rekke næringer myntet på disse- fra restauranter, forretninger og frisører til skole og leger. Kommunens planer frem til 2019 viser at det fortsatt skal skje mye. Det skal tilrettelegges enda bedre for  syklister og bevegelseshemmede langs strandpromenaden i Albir. Det er også fokusert  på parkering og grønne soner. Sportsanlegget i Alfaz del Pi skal oppgraderes. Byens barn og unge blir nok glade for egen skatebane! 


I tidligere tider het byen Alfaz del Polop. I 1786 ble byens landemerke, pinjetreet, plantet på kirkeplassen. Det var først i 1836 at Alfaz ble frigjort fra Polop og fikk navnet Alfaz del Pi. Den gang var innbyggertallet 260 personer. I dag er det økt til mer enn det tidobbelte. Mer enn halvparten er utlendinger.

Landsbyen Alfaz del Pi og ligger et lite stykke unna Albir. Da tar man enklest buss nummer 10 som har flere stopp. Denne stopper foran markedet , kulturhuset og like etter rundkjøringen mot Benidorm. Den stopper også ved togstasjonen og ved El Cisne, hvor det er bruktmarked og levende musikk i helgene. Bussene går ofte og de er billige. Rutebussen koster 1,50 euro. De siste åtte årene har det skjedd mye i byen når det gjelder infrastruktur. 

 For  første gang til  AlbirHeidi Selnes fra Verdal ferierte i sommer for aller første gang på fastlandet i Spania. Hun visste lite om Albir før hun ankom. Men slekt og venner hadde skrytt så uhemmet av middelhavsstedet at hun bestemte seg for å sette kursen dit i år.
-Flyturen er jo kort og det går greit å komme seg fra flyplassen selv på ugunstige tider. Selv bestilte jeg transport  med  Marianne Tours og ble satt av ved Hotell Kaktus. Det var jo veldig greit når man ikke er kjent!  
-Jeg ble positivt overrasket! På hotellet bodde det ulike nasjonaliteter, deriblant mange spanjoler. Det gjorde oppholdet mer spansk. Og det var veldig hyggelig å feriere sammen med lokalbefolkningen! Det var også et pluss at hotellet mitt lå så nær stranda!
-Stranda, strandpromenaden og det passe store sentrumet tiltaler meg. Man har jo alt man trenger her! En uke går imidlertid altfor fort, så neste gang må jeg bli litt lengre.

For jeg kommer garantert tilbake, avslutter en entusiastisk Heidi.


Merete Ihlen Marandi kom til Alfaz del Pi som ung russejente i 1968. Hun ville ta sommerjobb og studere språk. Men Merete ble advart. For I Spania lå det lik i gatene! Men dette trodde heldigvis ikke Oslo-jenta på. I stedet gikk planene om å dra tilbake og studere i vasken. Hun likte seg så godt at hun ble værende.

-Jeg ville praktisere språket. Planen var å studere spansk ved universitetet i Norge etter dette. Men så gjorde jeg det herfra i stedet, smiler hun. Det betydde at Merete var i Oslo et par måneder under semestrene og resten i Spania hvor hun leste på egen hånd. På dette viset tok hun mellomfag i spansk. Med sine solide spanskkunnskaper fikk hun arbeid hos notarius i Benidorm. Slik kom hun også i kontakt med Benidorms ordfører Pedro Zaragoza Ortz, som skulle bli kjent både for Benidorms infrastruktur og det berømte bikiniamnestiet.


Vi møtes på den koselige uteplassen ved kirka. Her treffer vi også på innehaver av plassens kafeteria, José Soler Such. Han har bodd i Alfaz hele livet. Det samme har familien før ham gjort i generasjoner. Josè har opplevd en voldsom utvikling. I dag er kafeteriaen et populært samlingssted så vel som for utlendinger som for spanjoler.
-Frem til 1985 ble det drevet butikk her. Dette huset har vært i familiens eie i generasjoner, forteller José.


Lisens på tobakk
På kirkeplassen ligger også tobakksbutikken. 
-Det var ikke hvem som helst som fikk drive disse utsalgene. Det var lisens, og man skulle være blant de velstående for å få en slik! Det skulle også vise seg å bli en gullgruve, forteller Merete. hun snakker fort og levende, så jeg har min fulle hyre med å få alt ned på papiret underveis. For hun kan så mye!

Kjent manusforfatter

Alfaz del Pi kan også skryte av å ha fostret opp en berømt manusforfatter, nemlig Juan Louis Iborra. Han har stått bak flere tv-serier og filmer. I 1989 fikk Alfaz også filmfestival. Hvert år i juli går denne av stabelen, og den har vokst seg stor og anerkjent. Alfaz del Pi har kino i en sidegate.

Skifter gatenavn


Merete peker opp på et gateskilt på en hvit bygning. Gaten er ikke lenger oppkalt etter general Franco. Federico Garcia Lorca var jo en opposisjonell forfatter og mislikt av regimet på den tiden. Rettsmedisinere har i dag funnet at han ble skutt.
-Det ligger ironi i dette byttet, sier Merete


Lenger oppe i gaten lå Meretes stambar, Bar Casino. Når hun kom trøtt og sliten fra Benidorm og skulle ta fatt på veien til boligfeltet, gjorde hun alltid et stopp her.

-Det var alltid noen som spanderte på meg, så jeg slapp som regel å betale også.Et meget lite sentrum

Vi forlater kirkeplassen og beveger oss ned over datidens hovedgate, som var grusbelagt. Foran oss ligger byens rådhus med sine vaiende flagg.

-Den gang var det sykestue for kvinner og barn i kommunehuset. Det var et bitte lite lokale, nærmest et hull i veggen. Her lå også telefonsentralen. Og damen som satt der visste alt, smiler hun. I denne gaten lå også dagligvarebutikken som solgte over disk.

Videre var det et eneste hotellet i byen, Hotell Niza lenger nede i gaten. Det var veldig lite og gjennomsiktelig her den gangen. Og alle kjente alle!

-Men hva med amnestiet for bikinien, Merete?

Ordfører ber for bikinien

-Det var forbudt å ikle seg bikini. Man fikk bot! Don Pedro, som ordføreren het på folkemunne, så problemet når de første turistene ankom Benidorm. De lå på stranden iført det forbudte plagget. Lovverket påla bøter. Men Don Pedro dro til general Francos palass i ens ærend for å be om amnesti. Og slik gikk det til! Man løste dette ved rettmessig å utstede bøter, men kvinnene fikk beskjed om å vise boten til myndighetene slik at de slapp å betale. Jeg har selv fått bekreftet dette av Don Pedro, forteller Merete. Hun husker også godt at hun selv måtte kle seg anstendig.

-Olabukser og korte skjørt var utenkelig. Skulle jeg sitte bakpå en moped, måtte jeg ikke ha skjørt som kunne flagre. Det var strenge kleskoder.

Ordfører og vinsamler
Merete har selv vært hjemme hos den kjente ordføreren.

-Jeg ble invitert til fincaen hans beliggende mellom Benidorm og Alfaz del Pi. Der hadde familien en bodega. Ordføreren var også en vinsamler. Vi gjester hadde derfor med oss vin til samlingen hans. Så satt vi benket rundt langbord og koste oss, minnes hun.

Dette er ikke den eneste opplevelsen Merete har hatt. Hun har også sett den hemmelige møteplassen for illegale grupperinger!

Den hemmelig hallen

-Dette var en dal med et slags tak over hvor de frie sosialistiske møtene fant sted. Dette taket hadde naturen selv skapt, og jeg skal hilse og si at jeg var mektig imponert over dette fantasiske skaperverket! Her var det plass til 200 mennesker.

Merete er selv glad i naturen. Blant annet er hun glad i hester. I Norge bodde hun på en gård på Gardermoen med sekst hester i stallen. Hun har også hatt tre hester i Spania.

-Hestemiljøet er spesielt godt. Jeg har ennå kontakt med venninner fra den gang vi red og stelte hestene. Jeg har også hatt tre hester i Spania.

Merete Ihlen Marandi driver i dag eiendomsfirmaet Boreal i Albir.

Verdt å se og gjøre

På hjørnet av  Bulevard dels Music,nesten ved strandpromenaden, ligger det som skulle bli et friluftsmuseum, men endte opp som både friluftsmuseum og arkeologisk museum.

-Da de skulle grave ut, fant man levninger og interessante murer fra romertiden, forteller Merete Ihlen Marandi og fortsetter: 
- Kommunen stilte med egne arkeologer og man satte i gang med enda mer graving. Som førte til flere funn! Alt er nå  gjerdet inn. 
Funnene i Museo al aire libre Villa Romana de LAlbir  viste  at de hadde oppvarmede gulv og spabad! De visste å innrette seg bra også på den tiden! Man mener at dette var feriested for en viktig person som bodde enda flottere i Villayojosa! Og dette finnes midt i Albir! 

I lokalene til  Fundacion Frax  kan du se spennnende utstillinger. En del sykkelturarrangører legger også sine turer hit. Både i Albir og Benidorm finnes det dykkerskoler. 

De fleste finner etterhvert veien opp til fyret i L´Albir . Her er det en fenomenal utsikt og natur! Det tar halvannen time å gå opp. Man kan også sykle.
Den norske sjømannskirken i Albir har mange aktiviteter for store og små på programmet. Du kan for eksempel bli med dem på Vamos på tur!  De har grupper for barn og de har kor. Lødagsgrøten er veldig poplulær! Eller du kan spille boccia i regi av kirken. Boccia-turneringer arrangeres også ved ecualyptusparken i Albir sentrum. 
Den danseglade kan svinge seg til latinske toner på Cuba Bar. Her kan du gå på salsakurs. Nordmenn har pleid å møtes her hver fredag kveld. 

Museo Delso i Alfaz del Pi  er verdt et besøk. I dag er det enken etter multikunstneren Pedro Delso, norske Signe, som driver museet i ektemannens ånd. Den norske sykepleieren kom til Spania 1973. I Casa Cultura i Alfaz foregår det året rundt  en rekke aktiviteter for store og små. Her er det ustillinger, kurs, filmfremvisninger, opptredener og konserter.  Byen har nylig avholdt sin 27. jazzfestival. I Alfaz del Pi går det hver sommer en internasjonal filmfestival av stabelen. Hit kommer de  virkelig store verdensstjernene! Herfra markeres også den internasjonale dagen og spansk-norske dager. Alfaz del Pi har mye å by på for å være en liten landsby! Ved den spanske skolen går det elever av ulike nasjonaliteter, blant dem en rekke norske. Det finnes dessuten norsk skole både i Alfaz del Pi og i Albir. I Alfaz har de norsk barne-og vidergående skole.Det er alltid en eller annen fiesta. Foto: IKW
En spasertur fra Albir langs promenaden fører deg videre til Altea. I normal gange bruker du rundt en halv time. Du kan også ta rutebuss nr. 10. Fra sentrum og opp til gamlebyen tar det ca. et kvarter å gå. Det er bratt dit opp! Orker du det ikke, tar du enklest en taxi. Taxi i Spania er ikke dyrt. Og det beste av alt: Du finner alltid en ledig!  "Damene på Costa Blanca"  møtes annenhver torsdag på Pizza 4 You i Altea for å bli kjent og knytte nettverk. Det er FB-gruppen ved samme navn som står bak, og man melder seg på der.

Norske aviser har beskrevet  Alteas gamleby som Costa Blancas vakreste by. Denne hvite byen hvor husene klatrer som sukkerbiter opp mot selve kirkeplassen er kunstnerbyen på Costa Blanca, noe byen bærer preg av. Her finnes det også et kunstuniversitet. Kulturhuset Palau, som ligger vis a vis kunstuniversitet, byr på konserter og forestillinger året igjennom. Det forgår også en rekke folkefester her. På plassen kan man hvert år se kampene mellom muslimer og kristne utspille seg. Det hele virker veldig autentisk.  Kampene utspilles med brask, bram, krutt og røyk! Bruk ørepropper om du vil overvære seansen! 


Både Alfaz, Albir og Altea har togstasjoner. Du ta kan tog til Calpe, som er kjent for sin lange fine strand og klippen som stikker opp. Det er fint å gå naturstien og komme helt nært på klippen. Calpe har en flott båthavn. 


En fiskeby som Calpe har selvsagt gode fiskerestauranter!  Det er et must å spise paella i Spania generelt, men nasjonalretten har faktisk sitt opphav i Valencia. 

Alle kystbbyene har flotte havner og er ellers godt egnet for alle typer vannsport. Hvor er også beskrevet under publiserte artikler på denne websiden. 

Buss nr.10 går også til badebyen Benidorm. kjent for sine mange skyskrapere.  Derav navnet Little Manhattan. Under byggeboomen ble det bygget på 27 etasjer på boligblokka som skulle ha "bare" tjue etasjer!  Diamanten, som skyskraperen kalles grunnet sin utformingen,  er Europas høyeste blokk!  De andre blir små ved siden av!

Om ikke blokkene er fullt så barnevennlige, finnes her en rekke aktiviteter for barn.  Badelandet Aqualandia, fornøyelesparken Terra Mitica og Mundomar med delfinshow er morsomt for hele familien. Show med middag på Benidorm Palace er populært for voksne. Fra havna kan du ta båt over til påfugløya som stikker opp godt synlig ute i havsonen. Benidorm er destinasjonssted for ALSA sine langdistansebusser,blant annet flybussen.  Du kan bestille billetter og sjekke rutetider på nettsiden. Renfetoget, som riktignok tar tid fordi det stopper på alle stasjoner, går til Denia i nord og Alicante i sør. 
Diamanten er Europas høyeste skyskraper.
Benidorm har ellers en barnevennlig og langgrunn sandstrand. De har en bra kino i gamlebyen og også  en del fine butikker. I gamlebyen finner du dessuten noen riktig  gode tapassteder. Nybyen ved Playa Levante er svært turistpreget, men beveger man seg mot båthavna og stranden Poniente, kommer man tett inn på det spanske livet.Hit kommer spanske familier som skrur parasollene sine rett ned i sanda og tar seg en hvil på medbrakte stoler -etter å ha inntatt felles måltider med familien. Gamlebyen i Benidorm har sjarm! 

Fra Alicante kan du komme deg videre til andre større byer. Fra Denia kan du ta båten over til Ibiza.

Kommentarer