I Spania: Norsk novelleforfatter mottar pris


Av: Inger-Kristin Wessel

I vennskapsbyen til Alfaz del Pi, middelalderbyen Covarrubias, går det årlige arrangementet  Tonos de Noruega av stablen denne helgen.  Det  ble i dag  delt  ut priser  til kunstnere som har prinsesse Kristina som tema. Covarrubias er en av de best bevarte middelalderbyene i Spania! Og den har en spesiell betydning for nordmenn! For her ligger vår prinsesse Kristina av Norge begravet. Covarrubias er også vennskapsbyen til Tønsberg, og det er Kristinastiftelsen som står bak utdelingen.

Den spanske vennskapsavtalen mellom Alfaz og Covarrubias ble signert 16 mai 2017, men prosessen har tatt flere år.

Norsk kunstner får pris
Kristina Heyerdahl Elfving og spanske Marta Finazzi Martinez mottok begge  priser for sine noveller om prinsessen fra Norge. Heyerdahl Elfvins novelle ble  lest opp i auditoriet Arlanza i Covarrubias.
Foto: Elisabeth Marandi

Norske Brith Tidemand Færgestad var også tilstede for å overrekke et veggteppe som moren hennes  hadde laget av Kristinas ferd til Spania. Det er Fanny Wilhelmine Ebeltoft som laget det håndbrodert teppet før hun døde. 

Musikals innslag 

Artistene Hilde Marie Kjersem og Erlend Ringseth  opptrådte i forbindelse med arrangementet. Ålesundsartisten Hilde Marie Kjersem benytter artistnavnet Marie Munroe.

 Foto: Elisabeth Marandi

Covarrubias er både by og kommune i provinsen Burgos i Castilla y León.  Byen ligger i en dal hvor elva Arlanza renner. Vennskapsbyforholdet med Tønsberg er et direkte resultat fra den felles historien knyttet  til prinsesse Kristina av Norge.
Prinsesse Kristina  var datter av Kong Håkon Håkonsen og ble født i Bergen i 1234. Kong Alfonso X av provinsen Castilla y Leon  anså Kristina for en passende kone for en av sine brødre.  Dette fordi det ville  knytte tette bånd mellom de to kongedømmene. I 1256 sendte han en delegasjon til Norge for å få i stand et giftemål. I 1257 la Kristina og følget ut på den lange reisen til Spania.  De ankom Burgos julaften samme året. I mars 1258 giftet prinsesse Kristina av Norge seg med don Felipe, som da var abbed i Covarrubias. Paret bosatte seg i Sevilla. Ekteskapet ble imidlertid svært kortvarig og barnløst. Bare fire år senere døde Kristina. Hun ble 28 år gammel.Hun ble gravlagt i Covarrubias. Teorien er at hun ikke tålte klimaet i Sevilla og dro tilbake til Covarrubias, hvor hun følte seg hjemme.
Kristinas sarkofag 
står i en nisje i en søylegang som omgir hagen til stiftskirken i Covarrubias. I 1953 ble det nemlig åpnet en sarkofag som man antok var tom! Men denne inneholdt levningene etter en kvinne som passet med Kristinas  alder og høyde! Man antar med overveiende sannsynlighet at det er prinsesse Kristina av Norge som ble gravlagt. 
Det sies at prinsessen  hadde ønsket seg  et kapell i bryllupsgave. Dette til ære for Olav den Hellige.Kapellet ble aldri bygget. 
Først i 2011 ble St.Olavskapellet åpnet i Covarrubia og i forbindelse med 750-årsjubileet for prinsessens avreise til Spania. 

Markerer jubileum i Alfaz del Pi

Lokal fotograf med foto
Den internasjonale dagen

Parallelt med Tonos de Noruega markerer man 10-års jubileet for den internasjonale dagen i Alfaz del Pi. Da arrangeres det en fotoustilling i den gamle barneskolen i sentrum. 

(Foto: Alfaz del Pi kommune)
Kommentarer