Klimafestivalen § 112 : Kreativt med redesign


Av: Inger-Kristin Wessel

Nøkkelhanker av avkappede gafler. Veske av sykkeslanger. Kunstverk av plast. Plast brukt i  klær. Dette var noe av det som ble presentert på Romsdalsmuseeet under Klimafestivalen § 112 i Molde denne helga. Den iøynefallende dekorasjonen i form av en kule som står strategisk plassert  i selve inngangspartiet er  utelukkende laget av plastavfall og et godt ekspempel på gjenbruk. Det samme gjelder de flotte hodene fra frisørlinja på videregående. I stedet for å havne i søppelet fremstår de som de flotteste kunstverk! Det er grunn til å anta at frisørlinja får noen henvendelser etter denne utstillingen! 

Sorte plastsekker og roser
I et hjørne finner jeg  Liz Wright som er i ferd med å forme sorte plastsekker til kjoleskjørt. På bordet ligger en mengde roser laget av plast. Endel av disse utgjør det flotte kjolelivet. 
-Det er mye arbeid å lage rosene, medgir Liz, som til daglig underviser på kulturskolen i Aukra. Liz er opprinnelig fra England, hvor hun har sin kunstutdannelse fra. Før hun kom til Norge for seks år siden, underviste hun som kunstlærer i Cambridge. Liz har samarbeidet med elevene som går catwalk. Her har også Molde-designer Trude Nistad bistått. Ellers var  Rofi og Reklameservice samarbeidspartnere.


Plastikkmote 
Catwalken var morsom og idérik! Hvem tenker vel  på å felle plast inn i klær?   Plastposer som pynt og detaljer er nytenkende. Er en  ny mote skapt av og for de unge? Myldredag
Moteoppvisningen og idèutstillingene  var en del av temaet "Grønn mote, gjenbruk og redesign". Ellers sto foredrag, filmer, DIY-stasjoner og barnas gjørekrok på programmet. 
Rett Vest sin innehaver var for eksempel i full sving med å reparere en flott jakke. Ved barnas gjørekrok var en gruppe samlet for å lage hoppetau. Om du tilhører Barbiedukke-generasjonen kan også disse henges opp! 


Gafler og sykkelslangerPlutselig får jeg øye på et bord med avkappede sølvgafler og skjeer. Det er Barbro Eide som står bak redesignet. På bordet ligger det flotte, inngraverte nøkkelhanker. Barbro sier at hun har overtatt utstyret etter sin far.  Rundt hennes bord er det fullt. Kanskje også  fordi vesken laget utelukkende av gamle sykkelslanger tiltrekker seg oppmerksomhet. 

En kunde har valgt seg ut en nøkkelhank som hun smykker vesken sin med. 

Gjenbruk i interiør

Stoff og skinn. Gamle knapper. Gamle tekstiler. Alt kan få nytt liv. Et gammelt sceneteppe i blått fløyel har blitt endestykker på to lange pøller trukket i møbelstoff. Endestykkene er utsmykket med fine knapper. Fyllet er gamle dunputer.  Likeså kan man kombinere skinn og stoff og lage de fineste leker og tepper. 


Etter noen timer på Krona, det nye og flotte  bygget til Romsdalsmuseet i Molde, har jeg hodet fullt av idèer. 
For her var det inspirasjon i massevis.

Dette er andre året klimafestivalen avholdes i Molde.  På myldredagen på museet var det i år dobbelt så mange besøkende som i fjor.

Kommentarer