Røkke tar REV i seilene: Død over plasten


Klimafestivalen §112  er over. I Molde hadde man litt av hvert på programmet. Plast og resirkulering var imidlertid et gjennomgående tema. Og selvsagt ble det i den forbindelse fokusert på bysbarnet Kjell Inge Røkke og forskningsskipet REV.  Det er skipsverftet Vard i nabokummunen Aukra som står for byggingen av skipet, som er et samarbeidsprosjekt  mellom Røkke og  WWF.  Det er ikke noe nytt at Røkke samarbeider med  WWF.  Aker BioMarine og WWF har i ti år kjempet for å  sørge for et bærekraftig krillfiske i Sørishavet.

REV er en forkortelse for research, expedition og vessel. Skipet, som blir 181 meter langt, skal foreta målinger helt ned til 6000 meters dyp!  I tillegg skal det gjøres en direkte innsats i havet. For skipet skal også suge opp og brenne  plastsøppelet de kommer over under sjøfart!
I følge NRK vil Molde-gründeren gi brorparten av inntektene tilbake til samfunnet. Han uttaler at nettopp havet har gitt ham selv store muligheter.

I hjembyen  Molde  presenterte marinbiolog Joachim Engelstad skipet og dets betydning  for miljøet i verdenshavene. 

Forskning.no  skriver at 41 prosent av søppelet i verdenshavene er plast. Dette gir fatale utslag for fulg og fisk. Blant annet forveksler havhesten  plastbiter med mat. Blant annet ble det funnet usunne mengder plast i magene til én av fire havhester. Disse hadde i snitt  svelget  15 plastbiter hver. 15 regjeringer i EU går  sammen i kampen  mot havforurensning i Nordøst-Atlanteren.
Plast brytes ikke lett ned. Den brytes ned i biter og er fatalt for arter som lever i og av havet. Man antar at opptil en million sjøfugl i året dør av plast!

Søksmål Arktis  i regi av Natur og Ungdom, Greenpeace og Besteforeldrenes klimaaksjon var også en del av arrangementet i Molde.

Den siste dagen var det duket for fire timers program på Romsdalsmuseeet med ulike aktiviteter. Gjenbruk og redesign var her sentrale tema. 

Studio M deltok under hele festivalen med kunstprosjekt under temaet " Natur, tilhørighet og sårbarhet".  I sentrum var  det  hver dag speakers corner hvor alle kunne ta ordet! 
Kommentarer