Costa Blanca: Turismen, et bikiniamnesti og trekkfugler


Av: Inger-Kristin Wessel

Siden Costa Blanca  har blitt så populært, kan det være  interessant å kjenne til hvordan koloniseringen oppsto i dette området. Før turismen inntok området levde folket i hovedsak av jordbruk. Her dyrket man  vindruer, sitrusfrukter og oliven. Gullet fra Valencia, appelsinen, ble god butikk for norsk sjøfartsnæring. På midten av 1800-tallet ble imidlertid jordbruket  rammet av en parasitt, og resultatet ble fraflytning. Det fantes ikke lenger levebrød før bøndene i området. I flere tiår skulle også kaos og kriger prege hele  landet. I Spania var man faktisk  fremdeles fattig på en tid da andre europeiske land tok seg opp, noe som skyldtes et skakkjørt politisk regime. På 50-tallet oppsto  idèen om turisme som snuoperasjon. Og den innovative ordføreren i Benidorm, Pedro Zaragoza Orts, hadde tanker om å forandre den lille fiskelandsbyen sin  en turistmaskin. Og det greide han! Britiske charterfly fraktet fort solhungrige engelskmenn i hopetall. Det var også   British Airways som  gav denne kystlinjen navnet Costa Blanca. Etter britene fulgte tyskere og andre nordeueropeere opp strendende i Benidorm.  Turismen skapte nye næringer, og området skulle ekspandere kraftig.

Skyskraperbyen

Orts var sterkt inspirert av den kjente  arkitekten  Oriol Bohigas. Man skulle bygge i høyden. Hus på bakkeplan tok for mye plass. De gedigne høyhusene  fikk felles hageanlegg med basseng.  I dag kalles Benidorm  for Little Manhattan. Og idèen om Benidorm som turistby slo virkelig an! Chartefly fyltes fort opp av solhungrige nordeuropeere. De fleste var britiske charterturister.  Men så oppsto det et nytt problem. Man kjente ikke til kulturen fra disse landene. Bikini var forbudt i Spania. Kvinnene fikk store bøter!

Amnesti for bikinien
 Orts så problemet og opphevet forbudet.  At han  slik satte seg over loven, skapte et stort opprør.  Dermed satte seg på sin Vespa og dro den lange veien til Madrid for å be general Franco om amnesti for bikinien. Og det fikk han.  Dette skulle gjøre Orts til en berømt mann. I dag besøker årlig fem millioner mennesker Benidorm! Senere skulle mange slå seg ned her, blant disse briter, hollendere , tyskere og skandinavere.

Attraktivt bosettingsområde
Etterhvert oppdaget man  en annen  liten og urørt by i nærheten: Alfaz del Pi.   Den lå landlig til, byen var rolig. I Albir lå stranda. Her kunne man bo bra! Veien til Benidorm var dessuten kort.
Fra 60-tallet og fremover økte folketallet i takt med turisme og nye næringer. Det gunstige klimaet er ypperlig for astmatikere, allergikere og revmatikere. I dag ligger revmatikerforbundets helsesenter Reuma-Sol i Alfaz del Pi. Behovet for skoler til de utenlandske barna meldte seg i takt med tilflyttingen.  De norske skolene ligger i typiske norske boligområder, mens de spanske skolene ligger i sentrum. I dag finnes det norsk skole både i Albir og i Alfaz. Det finnes engelsk skole. Det finnes internasjonal. Alfaz og Albir  har hver sin spanske offentlige skole.  Det går  forøvrig mange norske barn ved de spanske skolene. Totalt bor det hele  80 nasjonaliteter i dette området!    Kulturhuset i Alfaz har et allsidig program året igjennom. I sentrum ligger det et kommunalt utendørs svømmebasseng  og et godt sportsanlegg.   Det er også i denne byen det årlig arrangeres både jazzfestival og en internasjonal kinofestival hvor de største stjernerne ankommer byen.  Så byen er virkelig satt på kartet!

Russisk luksus spa
Den nye  gruppen innflyttere kommer  fra Russland. Og de skiller seg fra oss fordi mange av dem er svært kjøpesterke. For noen år siden fikk jeg  et tips om at  Vladimir Putin  befant seg i Albir. Det var et bare et rykte den gangen.  Men derimot har presidentens familie  bodd på spa-hotellet Sha Wellnes Clinic  i Albiråsen.  Døtrene Mariya og Yekaterina har flere ganger feriert i Bendiorm. Favoritthotellet deres er Gran Bali Hotel.  Sha Wellnes Clinic i Albiråsen har  også hatt besøk av popartisten Kylie Minogue og supermodellen Naomi Campbell. Presidentsuiten koster forøvrig  2.000 euo per natt, mens kongesuiten koster 6.000 euro.  Da jeg kom til området første gang, var ikke Albir bygd ut slik det er i dag.  Stranden har rullesteiner, men strandpromenaden er bred og fin. Bydelen er godt egnet for bevegelseshemmede, og den fremstår som ryddig og ren. Det tar en halv time i normal gange til den historiske  nabobyen Altea. Denne byen har ikke opplevd samme ekspansjon som Alfaz del Pi.  Men det er her Bærum Kommune har bygget et norsk sykehjem, og man kan gå herfra til Reuma-Sol via appelsinlundene. I Albir ligger  Sjømannskirka. Utover aktiviteter for barn og voksne, blant annet den populære turgruppa Vamos på tur, er kirka viktig for folk med hjelpebehov. Det være seg innsatte i fengsel, syke og eldre eller barn og unge  som må sendes hjem. Mange bofaste har også glede av det åndelige og nytte av tilbud som  dåp, konfirmasjon , vielse eller begravelseseremoni.   Miljøet er internasjonalt, noe som er en stor fordel for barna som vokser opp her. De bofaste  utenlandske barna er flerspråklige lenge  før skolealder!  Kommentarer